Neden Meslek Liselerini Tercih Etmeliyiz ?

14.06.2022 371

Dünyada ve ülkemizde teknoloji, bilim ve sanayi devamlı gelişme göstermekte. Özellikle gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'de kalifiye elemana daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Kalifiye eleman yetiştiren eğitim kurumları olarak ise meslek liseleri çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Dünyada ve ülkemizde teknoloji, bilim ve sanayi devamlı gelişme göstermekte. Özellikle gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'de kalifiye elemana daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Kalifiye eleman yetiştiren eğitim kurumları olarak ise meslek liseleri çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde üniversite mezunu işsiz sayısının 2000 yılında 143 bin olduğunu, bu sayının 2015 yılında 774 bine yükseldiğini görüyoruz. Meslek liseleri 'nde eğitim alan yükseköğretime devam etmek istemeyen öğrencilerin, iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolaydır.

Meslek Liseleri 'nde okuyan öğrenciler diğer liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar.

Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar. Meslek liseleri 'nde eğitim alan öğrencilerin erken yaşta mesleklerini seçmeleri sayesinde kendilerine olan güvenleri artar.

Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak gençlerimizin birer meslek sahibi olabilmesi için tercih ettikleri alan ve dalda eğitim alma şansı sağlıyoruz. 

Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde; Bilişim(AMP), Elektrik-Elektronik(AMP,ATP), Ahşap(AMP),İnşaat(AMP), Metal (AMP) ve Tesisat-İklimlendirme (AMP) prestijli alanda eğitim verilmekte ve öğrencilerimizin tercih seçeneğini oldukça fazladır.

Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden mezun olan öğrenciler eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesine sahip olup teknisyenlik unvanı kazanırlar.

LGS puanı AMP alanları için yoktur.

Etkili dil eğitimi sunan kurumumuzda, öğrencilerimize mezun olurken Uluslararası geçerliliği olan Europass sertifikaları verilir.

Donanımlı atölye ve laboratuvar uygulamaları ile öğrencilerin iş yaşamında bir adım önde olması amaçlanır.

Üniversitede akademik eğitimlerini devam ettirmek isteyen öğrencilerimize ücretsiz  hafta sonları Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile danışman öğrenci sistemi ile YGS-LYS hazırlık  imkânları sunulmaktadır.

Okulumuz iş birliği yaptığı firmalar aracılığıyla öğrencilerimize staj yerleri konusunda yardımcı olmakta ve bu sayede sektör- eleman karşılaşması sağlanmakta böylece öğrencilerimiz mezun olmadan iş yerleri ve alanı hakkında bilgi sahibi olmaktadır

Ayrıca öğrencilerimizin staj yaptıkları işletmeler, mezun olduktan sonra karşılarına iş imkânı olarak çıkmaktadır. Mesleki eğitimin kalitesini arttırmak adına yürütülen projelerde en ön sırada yer alan okulumuz bu projeler kapsamında sağladığı bağlantıların güçlerini öğrencilerine açmakta ve mezuniyet sonrası her alanda öğrencilerini desteklemekte, takip etmektedir.


Meslek ve teknik eğitimin avantajlarından bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesi alırlar (İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen sağlık meslek alanlarında iş yeri açma belgesi verilmez).
  • Eğitimini aldıkları alanda teknisyenlik unvanı kazanırlar.
  • Mezun olan öğrencilerimiz; aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS Sertifika Eklerine sahip olurlar.
  • İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar.
  • Staj/İşletmede mesleki eğitim yaparken asgari ücretin en az %30'u tutarında ücret ödenir.
  • Kendi işyerini açan mesleki eğitim mezunlarına KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir.
  • Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir.
  • Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları - (M.T.O.K.) kontenjan ayrılmıştır
  • Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri, istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, süreyle ertelenir.
  • Lisede bir meslekte uzmanlaşan öğrenciler, mezun olduklarında daha çabuk ve daha kolay iş bulabilmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezine kayıt olanlar, kayıt tarihinden itibaren bir işletmede çalışarak ücret almaya başlarlar. Haftada 1 veya 2 gün okula giderler. Diğer zamanlarda işletmede çalışırlar. Eğitimlerini tamamladıklarında Ustalık Belgesi alırlar. Fark dersleri vermeleri halinde diploma da alabilirler.